How To Contact Me

Tuesday, November 20, 2012

Gembira bersulam duka…



Assalamualaikum…..perkataan yang diberikan pada setiap permulaan entry….la nie mood aku…happy sangat-sangat….sebab nak abis praktikal dah…..pada mula tu….dok kira hari…bila la nak abis praktikal nie….dalam tak sedar tinggal 2minggu ja lagi…



Okey…skunk aku nak cerita dari mula…sampai habis….untuk semester 4 nie…dimana aku kena jalani latihan industry selama 5 bulan…..then sebelum semester 3 berakhir….aku dok kalut-kalut cari tempat praktikal…..akhirnya….diterima di Jabatan Bendahari UKM….so excited nak keja kat situ….sebab pikiaq pi keja semua ngan mama…soh jimat la duit aku kan…


Fine, hari pertama aku kena lapor diri kat bendahari…..dah lapor diri tu….aku ingat kan ditempatkan kan bendahari…last-last….ditempatkan di Fakulti Undang-undang….terperanjat jugak la aku dengar…nak tak nak aku kena pegi jugak…..aku tak tahu Fakulti Undang-undang tu kat mana….so, ada orang datang mai amik aku…kira staff bendahari jugak la…tapi bertugas kat Fakulti…
So, sampai ja…..aku diperkenalkan pada semua……then duduk dimeja yang di sediakan…balik tu….aku cakap kat mama dapat kat sana….mula-mula tu…rasa malas nak pi kat sana…sebab jauh gila kot…..mama aku plak soh nek moto…memang aku tak mau la…nak tak nak….aku pi jugak….


Lama-lama aku ok dah….seronok kerja kat situ….macam-macam yang aku pelajari….terlibat ngan conference semua…memang best la……tapi tak lama aku kat sana….aku dapat tahu aku kena tukar unit….sebab aku budak praktikal…kena belajaq benda lain pulak…..excited jugak nak pi tempat bar ut…sebab pikiaq nak belajaq benda baru….tapi dalam masa yang sama….aku sedih nak tinggalkan FUU tu…sebab nanti rindu kat staff situ…mak wan, kak rima, kak ros, cik, kak as….pastu ngan Prof.2 kat situ….depa memang baik gila kot ngan aku…. :’(


Okay, start ja 1 november aku ditukarkan unit…aku kena lapor diri kat Penolong Pendaftar, Jabatan Bendahari… Aku pown pi la lapor diri….then di tempat kan di unit kewangan pelajar….pastu, aku pi ngan sendiri nya unit kewangan pelajar lapor diri ngan orang sana plak….depan pown tak tahu aku ditempat kan disitu….so, tempat memang tak dak tok aku….aku terpaksa dok kaunter….dengan hati yang rela lagi ikhlas…aku pown duduk situ…mula-mula tu..kekok jugak sebab kerja baru kan….lagi la kena berdepan ngan pelajar Degree, Master, PHD semua….kecut perot jugak….lagi-lagi la kalo dapat student arab….depa bukan nya paham bahasa…..huh….


Makin hari, aku makin belajaq selok belok kewangan pelajar….dan patot berurusan dengan siapa untuk perkara-perkara tertentu…..walau pown tak lama aku kat situ…dalam 1 bulan ja….aku seronok berada kat situ….sebab depa semua baik ngan aku…..sedih sebenaq nya nak abis l.i dah….sekejap ja masa berlalu…..tapi aku excited nak balik pineng sebab nak jumpa TUUUTTTT, jiah farah, Farahain…..rindu gila kat depa aih….. :*


So, aku menghitung hari-hari terakhir aku di Unit Kewangan Pelajar,…….pengalaman yang aku dapat kat dua-dua tempat nie…sangat berharga bagi aku…..akan aku sentiasa ingat setiap ilmu yang diberi…..


Cukup la sampai takat tu ja aku cerita…pas nie….cerita lain plak..ok bye… !! :*

Thursday, November 15, 2012

have fun wif my AWESOME PEOPLE



Hohohohhohoohoh….Assalamualaikum…….salam memang sentiasa di bagi untuk setiap entry….excited aih nak cerita…..geram tengok si membe baik si SITI NAJIHAH tu update blog…..aku asyik baca entry die….la nie….die plak nak baca Entry aku… wahhhhhh…excitednya minah HOT macam die nak baca blog aku…

OK….done…panjang lebaq aku nya permulaan cerita….now….jom kita start bercerita….cerita nie nak update ary ahad lepas….tapi aku penat plak…and tak de masa nak post cerita nie….OKAY…hari AHAD LEPAS  11/11/2012…aku dan sahabat-sahabat yang memang sentiasa bersama ..iaitu Atien, Wan & Pijul…kami kua…port macam biasa di Alamanda Putrajaya….okay….!!!...memang sememangnya dah biasa ngan tempat tu….

Si wan ngn pijul…sebok nak tengok wayang….sebab dapat tiket free…okay….depa nak tengok cita Skyfall….ok fine…kami tak mau tengok cite tu….nak tengok cite lain….tapi…tak pa….aku ngan atien beralah jugak la….dah sampai kat kaunter….nak amik kol 3.15…ok…tapi penuh…tinggal pown seat paling depan….seat depan!!!.....memang tak la…kami pown amik kol 6.15p.m…..

Jam kol 3.30 macam tuh…..ok….ada lebih kurang 2jam 45 minit……apa kami nak buat….memang merayau la 1 Alamanda tu….pi kua duit semua…..minum coolbolog….then mamat dua tu….ajak pi karaoke plak….1jam ok kami karaoke….lepas jugak gian nak karaoke….kalo dok Pineng tuh…selalu jugak la pi karok….ngan Jiah, Farah, Farahain, Eyka, Kak Anis….wah…rindu kat depa aih….nak pi karok sama2…..jalan sama-sama…..rindu gilew kat depa... :')

Seterusnya….sempat la kami snap pic kat karaoke tadi…..jom tengok pic…





                                     

Done Karaoke selama sejam….kami pown kua pi tasek….pi tasek kat tepi tu….snap pic…..nak tengok..jom…sume jadi gelong jap tyme nieyh….hahahhaha...maklumla...asyik snap pic kat karaoke ja...
nie la pic kami tyme kat tasik tu....












ok....e2 pic kami sementara nak pi tengok wayang.....dok tunggu sampai kol 6.00...kami pown pi la beli Pop Corn, ayaq, kopok....Sosej...hahhaha...banyak kot makanan kami beli....macam nak pi picnic ja....masok ja....dapat tempat duduk...teros makan...lapaq kot....dari pagi tak makan.....

 Dah start cita ....kami pown tengok la sampai habis.....ok sampai habis....dengan gangguan...aku asyik nak pi toilet...sebab banyak minum ayaq....e2 la balasannya.....done...selesai tengok cite SKYFALL....memang best giler citer tuh.....

then nak gerak balik kajang......sampai kajang....destinasi seterusnya...adalah makan!!!!.....aku memang suka makan....kami pi makan PIZZA kat ngan metropoint tu...ok....tak tahu nak order apa sebenaqnya....aku tanya pijul....pijul tanya aku balik....last-last memang tak tahu la kan...so, pilih ja pizza baru 2....set untuk 4 orang....pas tuh...tambah drummet 6 ketul....dok tunggu...memang cepat jugak la sampai...nak makan....bole lak depa pi snap gambar makanan tuh...ok tak....aku pown join snap pic sekali.....dah dok makan-makan tuh....si pijul ngan wan buat lawak plak...sampai nak termuntah rasanya....aku ngan atien nie....

Atien memang tak bape suka makan soup...termasoklah wan...so,sup depa aku perabaih kan...nak perabaih kan sup atien tuh....yang mamat dua orang tu...boleh la plak wat aksi muntah-muntah...then kua tahi hidung sume...teros tak jadi nak perabaih kan soup tu....Sememangnya mereka memang suka menyakat....


 


dah kenyang sume....kami pown balik.....sebab jam pown dah kol 10.30....so,sebelom kena beletiaq ngan parents...bek balik dulu kan....macam biasa,,....pijul ntaq aku dulu...then atin....last kali baru wan....

best kot ada kawan macam dieorang....tak kering gusi di buatnya....pas nie...pasti rindu nak kua sama-sama....sebab aku ngan atien menghitung hari nak abis praktikal....sedihnyer....okay la....sampai situ ja nak cerita....len kali aku akan cerita lagi ok.... :)...bye :* ily FATIN, WAN & PIJUL

Sunday, November 4, 2012

Jenis Perasaan Cinta :*




Hye assalamualaikum…entah kenapa hari nie tiba-tiba ja tangan gatal nak menaip…..dengan keadaan yang tak berapa sihat…aku gagahkan juga untuk menaip….ha…nak bagi tahu…sebenar nya letak lagu baru kat blog…majority semua piano…entah…tak tahu kenapa nak letak lagu macam tu…huhuhu ^^

 Dah la tidak berapa sihat….dan hati sedih……menulis blog sambil dengar lagu dalam blog aku tu…sampai mengalir air mata…aku tak tahu kenapa….tapi aku rasa aku rindu….rindu pada siapa pown tak tahu…….tak kisah la sapa pown aku rindu….tapi nak korang tahu….aku memang rindu gila-gila nie…..tak tahu nak cakap macam mana…..:’) 

Ok….dah…tutup cerita pasal rindu nie….nak share 1 cerita yang dah lama aku nak kongsi…ia mengenai jenis perasaan cinta….meyh aku start cerita k….

 Cinta mungkin mempunyai seribu rahsia, mungkin kali ini pertama kali expresi menyentuh tentang cinta. Untuk kali ini kita akan membincangkan tentang jenis cinta antara manusia yang mana membincangkan 3 aspek sahaja. Cinta ini merupakan normal untuk seorang manusia apabila mencapai kematangan tertentu. Seseorang yang menolak cinta boleh dikatakan tidak normal kerana sifat semulajadi manusia ingin disayangi serta mahukan seseorang untuk berkongsi dalam kehidupannya. Hal ini diperkukuhkan oleh Adler, Maslow, Rojers dan ramai lagi. Namun demikian cinta sebenar ialah cinta yang mengutamakan maruah, menjaga batasan pergaulan, bercinta pada usia yang bersesuaian serta sentiasa memberikan aspek positif dalam perhubungan.


Cinta secara ‘ mania ‘ merupakan cinta yang perlu dijauhi oleh mana-mana insan. Cinta ini adalah berdasarkan keseronokan semata-mata serta terlalu taksub dengan cinta. Sebut tentang keseronokan sudah tentu ia berkaitan dengan nafsu yang membuak-buak. Bercinta dibawah pengaruh ini mementingkan kecantikan tubuh badan, rupa paras serta melakukan perbuatan yang terlalu taksub dengan cinta itu sendiri. Ketaksuban itu adalah mengenai keseronokan yang kadangkala menuntut pengorbanan maruah serta kadangkala menimbulkan pemikiran yang tidak rasional.


Cinta dibawah erti pengorbanan merupakan golongan yang sederhana kerana cinta ini bukan menguntungkan kedua belah pihak. Cinta ini hanya memberikan keuntungan sebelah pihak kerana cinta ini menuntut pengorbanan dari salah seorang. Cinta ini merupakan cinta yang sederhana baik kerana ia tidaklah semata-mata menurut nafsu, tetapi ia boleh merugikan sebelah pihak kerana sanggup berkorban demi cinta yang bersungguh kepada sebelah pihak lagi.


Cinta dibawah persahabatan adalah yang rasional kerana ia lebih mementingkan situasi menang-menang. Cinta ini mementingkan kebaikan yang diperoleh kedua belah pihak. Cinta ini mementingkan konsep persahabatan yang mana menghormati kehormatan masing-masing serta bekerjasama dalam membina rumahtangga serta berusaha mencapai kejayaan dalam hidup. Cinta ini banyak berdasarkan rasional pemikiran kerana cinta ini lebih mengutamakan matlamat dan cita-cita berbanding perasaan seronok.


So, macam aku…aku pilih cinta di bawah persahabatan….sebabnya…yang kat atas tu…ha…bukan sebab tu jer….sebab….aku kenal die sebagai kawan….dan saying die sebagai kawan…then, tiba-tiba perasaan cinta tu dating tiba-tiba….aku nie bukan lah senang nak jatuh hati….bila dah datang perasaan tu…semangat ingin berkawan semakin mendalam…dalam pada waktu yang sama…aku tak pernah pown meletak kan harapan yang tinggi…takut aku yang kecewa….


 Tapi…bila dua-dua dah tahu isi hati masing-masing…kami tetap berkawan…dan jaga perasaan masing-masing….seronok bercinta macam nie…memang tak pernah declare apa-apa pun…sebab masing-masing nak kenal hati budi dulu….jodoh di tangan allah…pape pown aku terima seadanya….kalau kita dah declare….kita terikat sebenar nya…bukan nya nak cakap bercinta dibawah persahabatan nie tak terikat…..tapi…yang declare tu lagi terikat….buat tu tak bole…buat nie tak bole… 

Kalau orang tu cinta kita ikhlas…berdasarkan persahabatan …die akan bagi pendapat….dan sokong kita kalau perkara yang kita buat tu untuk kebaikan diri dan orang lain….depends pada diri masing-masing nak rasa percintaan tu macam mana… 


Aku seronok dan bahagia bercinta…tapi aku tak pernah declare ngan sapa-sapa….Cuma aku tahu hati aku mencintai dia…dan mungkin dia tahu perasaan aku…or dah tahu…so, aku akan jaga perhubungan ini sebaik mungkin….insyaallah….kalau ada jodoh tak kemana…yea…memang semua orang harap percintaan itu akan kekal hingga ke jinjang pelamin dan hingga ke akhir hayat…


So, specially to kawan-kawan aku, Fatin, Farah Wahidah, Siti Najihah, Nurul Farahain, Zaqwan Haman & Hafrizzulhimi….hope Korang buat pilihan yang terbaik k…jangan bercinta sebab ingin seronok ja….. :)


 p/s: setiap hari perasaan cinta dan sayang semakin bertambah kat awak…walau pun kita berkawan…hope awak tahu perasaan saya nie…bila awak membacanya….sentiasa akan support awak….terima kasih atas persahabatan yang terjalin antara kita…. ILY :*