How To Contact Me

Sunday, December 16, 2012

tentang Housemate tersayang & CINTA hatiku ^^




Assalamualaikum……rasanya dah lama tak update blog…..asyik soh si jiah ja update blog…..aq nya blog xupdate-update…..ha memang banyak la nak cite kan…memang banyak sangat-sangat..nak cite pasal si CINTA hati aku ngan housemate aku tu….lai-lai…


Tentang housemate aku….before aku sampai pineng ….memang excited gila pasal umah sewa….tak sabaq nak masok umah baru la katakana…lepas baca blog farahain…cakap umah tu terok gila….huh…memang saket hati aku…teros tepon farah wahidah…membebel kat die plak..huhuu….kecian kat farah wahida…dengaq aku membebel kat die… *mintak maaf awak…tak sengaja nak membebel kat awak*..


First sampai…tak larat nak kemas…tunggu esok plak….mana tak nya…sampai2 ja…teros pi date… ^^…..nasib bek la housemate aku memahami…terima kasih housemate……then esok tu, lepas pi lapor diri tu…kak anis nak pi bank islam….bayaq yuran RM 60 ringgit tu…kami pun teman la….sebelom pi bank tu….kami pi makan kat ikan bakaq….dah lama tak makan kat sana….8bulan kot tinggal pineng….memang rindu la kan….


Dah makan-makan semua…pi jalan kaki kat jusco tu,nak pi bank islam….pas bayaq semua….kami pown pakat pi cari barang umah…mana tak nya…tak dak apa pown kat umah tu….dah la ngn PT tak masok g…hu…sabaq ja la…kami pi beli beros, pewangi umah, sabon..macam-macam gi la…..sebab umah tu memang kotoq gila….geli kot….


Kami sampai ja umah…semua dok relek…so, aku dengan rasa tanggungjawab di situ “rasa tanggungjawab k”…..start mengemas umah….mula-mula pi dapoq…..memang punggah abis la…..sental semua ngan depa semua….sampai sakit pinggang nie….gara-gara bongkok terlalu lama…..akhirnya….umah Berjaya kami bersihkan……Alhamdulillah…meyh tengok housemate aku yang comey nie ha...







Cerita kedua : tentang CINTA hatiku…

Rasa malunya nak cerita…tapi aku nak cerita gak….kami sebelom nie tak pernah jumpa pown….cinta alam cyber la katakan….ok…first aku sampai pineng……die kata nak jemput aku…aku pown ok ja la….tapi dalam hati….rasa malu teramat sangat…. ><….yela….kami tak pernah jumpa…..tiba-tiba die mai nak amik aku….malu la kan….rasa macam menyusahkan ja….lama jugak la tunggu kat tepi jalan tu….malunya…dengan barang banyak…..nak tak nak…kena sabaq…sebab aku tumpang orang kan… *so,memang aku bersabar….

Aku tak perasan yang die sampai nek keta...aku dok ja kat situ…sampai la die mai kat aku…tolong angkat barang….dalam keta….apa lagi…potpet la aku kan…cite tu…cite nie….die cakap “fana nie bole tahan gak kan…..kuat cakap…malunya aku…die cakap macam tuh…tapi tak pa….aku tak kisah pown..yang penting….aku tahu die sayang aku…..


Sampai kat umah sewa aku….aku panggil farah wahida ngan jiah…tok tolong aku angkat barang….coz banyak sangat…si CINTA hati aku pown tolong la angkat barang sekali….*terima kasih farah ngan jiah coz tolong angkat barang….& thanx jugak kat wahai CINTA hati… sayang u alls… :*


Pas angkat ja barang ja barang….kami kua pi makan…makan kat Char Kuew Teow Sg. Dua….memang sedap tak terkira…..nak makan udang tu…aku guna tangan…sebelom nak makan tu….aku pi cuci tangan…ada mamat nie…tengok ja aku cuci tangan…last-last….aku senyum la…..die pown senyum….pas tu…aku balik kat meja aku duduk tadi…nak makan udang…mamat tadi dok tengok lagi…aku senyum la….si cinta hati tu perasan plak…kena la tegoq….”jangan nak gatai”…*ok…aku tak menggatai pown….die senyum kat aku…aku senyum la kan….pic kat bawah nie (tp aq dah buang) cinta hati aku...(mintak kekal hingga akhir hayat)  ;)


Then pi umah tok die kat kepala batas tu..hurmm…actlly tak tau la betol ka dak kat kepala batas…sebab aku bukan nya tau jalan kat pineng nie…so , ikut ja la….dengan segan nya…masok ja la…jumpa tok die….tunggu die solat semua…..borak-borak…pastuh balik……ingat nak balik umah..tapi rasa tak puas jumpa…kami pown..pi la tengok wayang…cite "STRAWBEERY CINTA”…memang best dan kelakaq cite tu…tak henti-henti si CINTA hati aku gelak…kami pown bali pas tengok wayang…ok done…cukup cite sampai situ..bye….

Tuesday, November 20, 2012

Gembira bersulam duka…



Assalamualaikum…..perkataan yang diberikan pada setiap permulaan entry….la nie mood aku…happy sangat-sangat….sebab nak abis praktikal dah…..pada mula tu….dok kira hari…bila la nak abis praktikal nie….dalam tak sedar tinggal 2minggu ja lagi…



Okey…skunk aku nak cerita dari mula…sampai habis….untuk semester 4 nie…dimana aku kena jalani latihan industry selama 5 bulan…..then sebelum semester 3 berakhir….aku dok kalut-kalut cari tempat praktikal…..akhirnya….diterima di Jabatan Bendahari UKM….so excited nak keja kat situ….sebab pikiaq pi keja semua ngan mama…soh jimat la duit aku kan…


Fine, hari pertama aku kena lapor diri kat bendahari…..dah lapor diri tu….aku ingat kan ditempatkan kan bendahari…last-last….ditempatkan di Fakulti Undang-undang….terperanjat jugak la aku dengar…nak tak nak aku kena pegi jugak…..aku tak tahu Fakulti Undang-undang tu kat mana….so, ada orang datang mai amik aku…kira staff bendahari jugak la…tapi bertugas kat Fakulti…
So, sampai ja…..aku diperkenalkan pada semua……then duduk dimeja yang di sediakan…balik tu….aku cakap kat mama dapat kat sana….mula-mula tu…rasa malas nak pi kat sana…sebab jauh gila kot…..mama aku plak soh nek moto…memang aku tak mau la…nak tak nak….aku pi jugak….


Lama-lama aku ok dah….seronok kerja kat situ….macam-macam yang aku pelajari….terlibat ngan conference semua…memang best la……tapi tak lama aku kat sana….aku dapat tahu aku kena tukar unit….sebab aku budak praktikal…kena belajaq benda lain pulak…..excited jugak nak pi tempat bar ut…sebab pikiaq nak belajaq benda baru….tapi dalam masa yang sama….aku sedih nak tinggalkan FUU tu…sebab nanti rindu kat staff situ…mak wan, kak rima, kak ros, cik, kak as….pastu ngan Prof.2 kat situ….depa memang baik gila kot ngan aku…. :’(


Okay, start ja 1 november aku ditukarkan unit…aku kena lapor diri kat Penolong Pendaftar, Jabatan Bendahari… Aku pown pi la lapor diri….then di tempat kan di unit kewangan pelajar….pastu, aku pi ngan sendiri nya unit kewangan pelajar lapor diri ngan orang sana plak….depan pown tak tahu aku ditempat kan disitu….so, tempat memang tak dak tok aku….aku terpaksa dok kaunter….dengan hati yang rela lagi ikhlas…aku pown duduk situ…mula-mula tu..kekok jugak sebab kerja baru kan….lagi la kena berdepan ngan pelajar Degree, Master, PHD semua….kecut perot jugak….lagi-lagi la kalo dapat student arab….depa bukan nya paham bahasa…..huh….


Makin hari, aku makin belajaq selok belok kewangan pelajar….dan patot berurusan dengan siapa untuk perkara-perkara tertentu…..walau pown tak lama aku kat situ…dalam 1 bulan ja….aku seronok berada kat situ….sebab depa semua baik ngan aku…..sedih sebenaq nya nak abis l.i dah….sekejap ja masa berlalu…..tapi aku excited nak balik pineng sebab nak jumpa TUUUTTTT, jiah farah, Farahain…..rindu gila kat depa aih….. :*


So, aku menghitung hari-hari terakhir aku di Unit Kewangan Pelajar,…….pengalaman yang aku dapat kat dua-dua tempat nie…sangat berharga bagi aku…..akan aku sentiasa ingat setiap ilmu yang diberi…..


Cukup la sampai takat tu ja aku cerita…pas nie….cerita lain plak..ok bye… !! :*

Thursday, November 15, 2012

have fun wif my AWESOME PEOPLE



Hohohohhohoohoh….Assalamualaikum…….salam memang sentiasa di bagi untuk setiap entry….excited aih nak cerita…..geram tengok si membe baik si SITI NAJIHAH tu update blog…..aku asyik baca entry die….la nie….die plak nak baca Entry aku… wahhhhhh…excitednya minah HOT macam die nak baca blog aku…

OK….done…panjang lebaq aku nya permulaan cerita….now….jom kita start bercerita….cerita nie nak update ary ahad lepas….tapi aku penat plak…and tak de masa nak post cerita nie….OKAY…hari AHAD LEPAS  11/11/2012…aku dan sahabat-sahabat yang memang sentiasa bersama ..iaitu Atien, Wan & Pijul…kami kua…port macam biasa di Alamanda Putrajaya….okay….!!!...memang sememangnya dah biasa ngan tempat tu….

Si wan ngn pijul…sebok nak tengok wayang….sebab dapat tiket free…okay….depa nak tengok cita Skyfall….ok fine…kami tak mau tengok cite tu….nak tengok cite lain….tapi…tak pa….aku ngan atien beralah jugak la….dah sampai kat kaunter….nak amik kol 3.15…ok…tapi penuh…tinggal pown seat paling depan….seat depan!!!.....memang tak la…kami pown amik kol 6.15p.m…..

Jam kol 3.30 macam tuh…..ok….ada lebih kurang 2jam 45 minit……apa kami nak buat….memang merayau la 1 Alamanda tu….pi kua duit semua…..minum coolbolog….then mamat dua tu….ajak pi karaoke plak….1jam ok kami karaoke….lepas jugak gian nak karaoke….kalo dok Pineng tuh…selalu jugak la pi karok….ngan Jiah, Farah, Farahain, Eyka, Kak Anis….wah…rindu kat depa aih….nak pi karok sama2…..jalan sama-sama…..rindu gilew kat depa... :')

Seterusnya….sempat la kami snap pic kat karaoke tadi…..jom tengok pic…





                                     

Done Karaoke selama sejam….kami pown kua pi tasek….pi tasek kat tepi tu….snap pic…..nak tengok..jom…sume jadi gelong jap tyme nieyh….hahahhaha...maklumla...asyik snap pic kat karaoke ja...
nie la pic kami tyme kat tasik tu....












ok....e2 pic kami sementara nak pi tengok wayang.....dok tunggu sampai kol 6.00...kami pown pi la beli Pop Corn, ayaq, kopok....Sosej...hahhaha...banyak kot makanan kami beli....macam nak pi picnic ja....masok ja....dapat tempat duduk...teros makan...lapaq kot....dari pagi tak makan.....

 Dah start cita ....kami pown tengok la sampai habis.....ok sampai habis....dengan gangguan...aku asyik nak pi toilet...sebab banyak minum ayaq....e2 la balasannya.....done...selesai tengok cite SKYFALL....memang best giler citer tuh.....

then nak gerak balik kajang......sampai kajang....destinasi seterusnya...adalah makan!!!!.....aku memang suka makan....kami pi makan PIZZA kat ngan metropoint tu...ok....tak tahu nak order apa sebenaqnya....aku tanya pijul....pijul tanya aku balik....last-last memang tak tahu la kan...so, pilih ja pizza baru 2....set untuk 4 orang....pas tuh...tambah drummet 6 ketul....dok tunggu...memang cepat jugak la sampai...nak makan....bole lak depa pi snap gambar makanan tuh...ok tak....aku pown join snap pic sekali.....dah dok makan-makan tuh....si pijul ngan wan buat lawak plak...sampai nak termuntah rasanya....aku ngan atien nie....

Atien memang tak bape suka makan soup...termasoklah wan...so,sup depa aku perabaih kan...nak perabaih kan sup atien tuh....yang mamat dua orang tu...boleh la plak wat aksi muntah-muntah...then kua tahi hidung sume...teros tak jadi nak perabaih kan soup tu....Sememangnya mereka memang suka menyakat....


 


dah kenyang sume....kami pown balik.....sebab jam pown dah kol 10.30....so,sebelom kena beletiaq ngan parents...bek balik dulu kan....macam biasa,,....pijul ntaq aku dulu...then atin....last kali baru wan....

best kot ada kawan macam dieorang....tak kering gusi di buatnya....pas nie...pasti rindu nak kua sama-sama....sebab aku ngan atien menghitung hari nak abis praktikal....sedihnyer....okay la....sampai situ ja nak cerita....len kali aku akan cerita lagi ok.... :)...bye :* ily FATIN, WAN & PIJUL

Sunday, November 4, 2012

Jenis Perasaan Cinta :*




Hye assalamualaikum…entah kenapa hari nie tiba-tiba ja tangan gatal nak menaip…..dengan keadaan yang tak berapa sihat…aku gagahkan juga untuk menaip….ha…nak bagi tahu…sebenar nya letak lagu baru kat blog…majority semua piano…entah…tak tahu kenapa nak letak lagu macam tu…huhuhu ^^

 Dah la tidak berapa sihat….dan hati sedih……menulis blog sambil dengar lagu dalam blog aku tu…sampai mengalir air mata…aku tak tahu kenapa….tapi aku rasa aku rindu….rindu pada siapa pown tak tahu…….tak kisah la sapa pown aku rindu….tapi nak korang tahu….aku memang rindu gila-gila nie…..tak tahu nak cakap macam mana…..:’) 

Ok….dah…tutup cerita pasal rindu nie….nak share 1 cerita yang dah lama aku nak kongsi…ia mengenai jenis perasaan cinta….meyh aku start cerita k….

 Cinta mungkin mempunyai seribu rahsia, mungkin kali ini pertama kali expresi menyentuh tentang cinta. Untuk kali ini kita akan membincangkan tentang jenis cinta antara manusia yang mana membincangkan 3 aspek sahaja. Cinta ini merupakan normal untuk seorang manusia apabila mencapai kematangan tertentu. Seseorang yang menolak cinta boleh dikatakan tidak normal kerana sifat semulajadi manusia ingin disayangi serta mahukan seseorang untuk berkongsi dalam kehidupannya. Hal ini diperkukuhkan oleh Adler, Maslow, Rojers dan ramai lagi. Namun demikian cinta sebenar ialah cinta yang mengutamakan maruah, menjaga batasan pergaulan, bercinta pada usia yang bersesuaian serta sentiasa memberikan aspek positif dalam perhubungan.


Cinta secara ‘ mania ‘ merupakan cinta yang perlu dijauhi oleh mana-mana insan. Cinta ini adalah berdasarkan keseronokan semata-mata serta terlalu taksub dengan cinta. Sebut tentang keseronokan sudah tentu ia berkaitan dengan nafsu yang membuak-buak. Bercinta dibawah pengaruh ini mementingkan kecantikan tubuh badan, rupa paras serta melakukan perbuatan yang terlalu taksub dengan cinta itu sendiri. Ketaksuban itu adalah mengenai keseronokan yang kadangkala menuntut pengorbanan maruah serta kadangkala menimbulkan pemikiran yang tidak rasional.


Cinta dibawah erti pengorbanan merupakan golongan yang sederhana kerana cinta ini bukan menguntungkan kedua belah pihak. Cinta ini hanya memberikan keuntungan sebelah pihak kerana cinta ini menuntut pengorbanan dari salah seorang. Cinta ini merupakan cinta yang sederhana baik kerana ia tidaklah semata-mata menurut nafsu, tetapi ia boleh merugikan sebelah pihak kerana sanggup berkorban demi cinta yang bersungguh kepada sebelah pihak lagi.


Cinta dibawah persahabatan adalah yang rasional kerana ia lebih mementingkan situasi menang-menang. Cinta ini mementingkan kebaikan yang diperoleh kedua belah pihak. Cinta ini mementingkan konsep persahabatan yang mana menghormati kehormatan masing-masing serta bekerjasama dalam membina rumahtangga serta berusaha mencapai kejayaan dalam hidup. Cinta ini banyak berdasarkan rasional pemikiran kerana cinta ini lebih mengutamakan matlamat dan cita-cita berbanding perasaan seronok.


So, macam aku…aku pilih cinta di bawah persahabatan….sebabnya…yang kat atas tu…ha…bukan sebab tu jer….sebab….aku kenal die sebagai kawan….dan saying die sebagai kawan…then, tiba-tiba perasaan cinta tu dating tiba-tiba….aku nie bukan lah senang nak jatuh hati….bila dah datang perasaan tu…semangat ingin berkawan semakin mendalam…dalam pada waktu yang sama…aku tak pernah pown meletak kan harapan yang tinggi…takut aku yang kecewa….


 Tapi…bila dua-dua dah tahu isi hati masing-masing…kami tetap berkawan…dan jaga perasaan masing-masing….seronok bercinta macam nie…memang tak pernah declare apa-apa pun…sebab masing-masing nak kenal hati budi dulu….jodoh di tangan allah…pape pown aku terima seadanya….kalau kita dah declare….kita terikat sebenar nya…bukan nya nak cakap bercinta dibawah persahabatan nie tak terikat…..tapi…yang declare tu lagi terikat….buat tu tak bole…buat nie tak bole… 

Kalau orang tu cinta kita ikhlas…berdasarkan persahabatan …die akan bagi pendapat….dan sokong kita kalau perkara yang kita buat tu untuk kebaikan diri dan orang lain….depends pada diri masing-masing nak rasa percintaan tu macam mana… 


Aku seronok dan bahagia bercinta…tapi aku tak pernah declare ngan sapa-sapa….Cuma aku tahu hati aku mencintai dia…dan mungkin dia tahu perasaan aku…or dah tahu…so, aku akan jaga perhubungan ini sebaik mungkin….insyaallah….kalau ada jodoh tak kemana…yea…memang semua orang harap percintaan itu akan kekal hingga ke jinjang pelamin dan hingga ke akhir hayat…


So, specially to kawan-kawan aku, Fatin, Farah Wahidah, Siti Najihah, Nurul Farahain, Zaqwan Haman & Hafrizzulhimi….hope Korang buat pilihan yang terbaik k…jangan bercinta sebab ingin seronok ja….. :)


 p/s: setiap hari perasaan cinta dan sayang semakin bertambah kat awak…walau pun kita berkawan…hope awak tahu perasaan saya nie…bila awak membacanya….sentiasa akan support awak….terima kasih atas persahabatan yang terjalin antara kita…. ILY :*

Friday, October 12, 2012

Dalam Kesakitan :(



Assalamualaikum.... :) ....mood tiba-tiba ja nak update blog ary nieyh...nampak tak gambar kat tu..nampak kan....so, bole la aku nak start bercerita nie.....

Firstly, niat aku nak balik keja awal hari nie....dalam kol 4.00 macam tuh (suka ati aku ja wat jadual keja sendiri :D )...huhuhu...tapi terpaksa la batal kan niat aku tu...coz ada pelawat datang dari Indonesia...so, hat staff lain-lain xdak pi sabah....tinggal aku, mak wan, cik ani and kak rima...then tak dak sapa nak tangkap gambar...nak tak nak...aku kena amik gambar....

Dalam kol 4.15 ptg macam tuh....hujan turun dengan lebatnya...wah...gelisah aku dok ngah ambik gambar...dok pikiaq ujan turun macam mana nak balik...abis ja tangkap gambar....aku ngan kak rima balik nek ofis....tumpang keta HONDA sorang Dr nie....tapi moto aku terpaksa tinggal kat situ....aku balik ofis amik barang-barang then tumpang kak rima amik moto aku....

Nak tak nak gak la... aku kena redah hujan gak ...kalo dak...kol bape aku nak sampai umah....huuhu...so, ari nie aku bawak moto dengan perlahan sebab tak Nampak jalan...tengah dok bawak moto...datang la keta dok himpit aku...sebab nak elak banjir....last-last aku jatuh....ish geram nya aku ngan keta tu...dah la tak berhenti mintak maaf ka apa....or tolong aku...blah macam tu ja...eiiiiii....sakitnya hati aku....(dalam hati dok sabaq ja)

Nasib bek la ada 1 keta nie berhenti...tolong aku....hensem plak mamat yang tolong aku nieyh...tinggi...tapi...aku cover la...dalam hati dok malu sebab jatuh...hahahah...tapi dalam keta die ada sorang pompuan...mybe dah kawin....tak jadi nak cuci mata jap.. :D .... datang-datang ja mamat tu....
            
          BOY : awak tak apa-apa?..
AKU : tak...saya taka pa-apa..
BOY : kandungan awak mcm mana??
AKU : hah??...kandungan ??...saya tak mengandung la.(sakit hati dengaq dia cakap macam 2)
BOY : abis...perut tu??
AKU : ini beg ja...saya masuk kan dalam baju hujan nie....sebab tak nak beg saya basah :D
BOY : maaf yer....tak pa...kaki awak ok?
AKU: ok ja...tapi sakit sikit sebab terhempap ngan moto...tak pa..saya bole bawak 
        moto (padahal dok menahan sakit)
BOY : ok la kalo macam tu..hati-hati yer... ^^

Hahahah...rasa kelakar gila kot....ada ka patot die cakap aku mengandung...aku kawen pown dak g....pape pown terima kasih la...sebab tolong angkat moto tu...sakit kaki aku niey...dok tahan ja...lebam-lebam dah kaki aku...

Tu  ja aku nak cita sebenaqnya...tak dak apa pun :D....okey..thanx oke...pada kamu semua...sebab membaca entry yang tak bapa best nie....

Friday, October 5, 2012

Heart is crying... :'(



Assalamualaikum..hye bloggers...rasa macam dah lama tak update blog nie...rindu nak update...rindu sangat-sangat.... 
Sebenarnya tak tahu nak cita pasal apa pun...tapi tak tahu la kenapa hati nie rasa dok sedih semacam ja...hah...entah la..tak tahu nak kata macam mana...yang pasti...terasa sedih sangat...entah berpunca daripada apa pun tak tahu.. 
Aku nak pergi jauh..nak sangat-sangat....pergi jauh daripada semua orang...hidup tenang seketika tanpa memikir kan masalah-masalah dan menghadapi semua orang...dapat tenang kan fikiran...orang cakap..tak elok lari dari masalah...tapi...aku bukan nya ada masalah pon...Cuma hati dok sedih semacam ja...kenapa aku rasa macam nie??...nak kata sebab cinta tak...nak kata sebab kawan pon tak..tapi awat sedih hati aku nie... 
It’s okay la...aku sendiri pon tak tahu...nanti aku dapat la jawapan nya kenapa hati aku sedih semacam ja...tak pernah rasa macam nie kot...tiba-tiba ja mai perasaan tu...yang boleh buat aku menangis...huh...tuhan ja tahu kot...rasa sedih tu macam mana...dah 2hari hati nie sedih... 

Tak sabaq rasa nya nak pi bercuti kat langkawi...pi ngan kawan-kawan semua...hahhahaha...masa tu memang comform la....aku nak dok sendirian..nak tenangkan hati dan fikiran yang tak tahu kenapa jadi macam nie.....hope semua nya berjalan dengan lancar... 

Btw, aku plan nak pi sabah...bercuti kat sana sowang-sowang...tapi tak tahu lagi jadi ka dak..maklumlah...student macam aku mana ada masa nak pi bercuti.....wah...seronoknya...(padahal dalam hati dok sedih ja).... 

Sabaq and banyak kan berdoa yea fana....pasti allah akan bagi petunjuk kenapa hati rasa tak tenang semacam ja....sorry la...cita nie tak menarik pown...just ini ja tempat aku rasa nak menulis...and luahkan...tak tahu nak cita kat sapa.... :’(...


Aku rindu sangat-sangat kat farah, jiah n farahain...rindu sangat....awat plak aku jadi emosional macam nie...tulis blog pown sampai nangis....dah la...aku nak stop menulis...nanti penuh 1 cawan penuh ngan ayaq mata aku ja... bye...

Saturday, September 22, 2012

cinta tak seharus kita memilikinya.. :'(



Assalamualaikum...banyak nya sawang....meyh cuci-cuci dulu...

berbicara tentang cinta sekali lagi?entri yang kembali menyengat dalam blog ni.tak habeh2 sal cinta (=_-)*sila rujuk entri sebelum2 ni,kalau nak tahu betapa jiwangnya penulis blog ni.(X_x)


petang2 yang hening dan dingin ni,izinkan aku kembali kepada mood serius untuk berbicara tentang cinta sejati..


memang ramai yang memberi persepsi tentang cinta..tapi betapa ramai yang pernah hadapi apabila cinta yang dibina tidak kesampaian..maksudnya..apabila seseorang yang perlu melalui satu situasi iaitu..


dia terpaksa melepaskan cintanya demi kebahagiaan orang lain..


senang untuk kita katakan bahawa,"lupakanlah dia","carilah cinta lain yang bahagia","masih ramai yang menanti kamu","tinggalkan dia,you have to start a new life.."


perkataan2 ni yang sering kite dengar apabila seseorang tu putus cinta..tapi tidak mungkin akan semudah itu cinta dalam hati boleh berlalu dah lenyap begitu sahaja...


ya..memang amat sukar untuk melupakan seseorang yang pernah bahagia bersama..Untukmelupakan semua kenangan suka duka itu tidak mungkin tapi kita harus tabah dan akur akan hakikat yang telah kita terima..
kadang2 berbicara tentang cinta memang mudah tetapi bagi mereka yang melalui saat getir ini amat susah untuk menghadapinya..


adakalanya..kite harus berhenti untuk mencintai seseorang..kita harus melepaskan seseorang yang kita cinta untuk orang lain..demi kebahagiaan orang lain..


ye,itulah cinta sejati apabila kita sanggup berkorban apa sahaja untuk lihat orang yang kita cinta bahagia walaupun disamping orang lain.


apabila wujudnya situasi sebegini,kita tak fikir lagi tentang kebahagiaan diri sendiri.sanggup menipu diri kita yang kita membenci cinta kita,walaupun betapa kuatnya cinta kita kepada dia..


tetapi..biarlah kesakitan tu hanya dirasai oleh kita sahaja..bukan orang yang kita cinta..


bukan bermaksud cinta itu kejam..tapi kita tahu dan yakin,insan yang kita sayang tu lebih bahagia bersama orang lain,masa depannya juga terjamin,dan dia perlu akur dengan pilihan keluarganya..jadi siapa kita untuk menghalangnya?kita hanyalah watak sampingan yang terus mengharapkan cinta itu mekar dan di balas dengan cinta jua..


tetapi sayangnya penantian tu hanya sia2 sahaja.usahlah kita terus menangis dan meratapi segala apa yang terjadi terhadap diri kita..


menyintai seseorang tak bermaksud akan memiliki dirinya..tetapi cinta yang ingin ku berikan disini.apabila kita terpaksa untuk melepaskan cinta kita,demi melihat kebahagiaan si dia...


Jalan terbaik tinggalkan si dia dengan ikhlas. Jika benar sudah termaktub di loh mahfuz bahawa jodohmu dengan si dia. Walau ke hujung dunia sekalipun, akan ketemu jua. Tapi kalau sudah bukan jodoh berdua, usaha sekeras mana pun takkkan berhasil.


Kerana kadang2 pabila kita terlampau mengejar bahagia yang tak mungkin kita gapai. Sehingga kita tak terlihat kebahagiaan yang sudah lama berada di depan mata..


tapi bagi sesetengah orang,sangat sukar untuk menerima cinta baru dalam dirinya..jadi,hanya air mata la peneman sejati,memendam rasa..betapa perit rasanya,,


Sesungguhnya  tak perlu kita rasa menyesal atau terlalu bersedih di atas perpisahan yang berlaku. Kerana cinta yang sejati tak semestinya memiliki.Hanya melihat si dia yang pernah kita sayangi berbahagia juga mampu membuat kita gembira.


Tapi aku terima segala-gala nya...benda yang lepas tak perlu lah aku kenang kembali...sekarang aku mulakan hidup baru,,,...aku sayang kan die...insan yang muncul dalam hidupku...sentiasa membuat aku ketawa...


Dalam masa yang sama, aku sebenarnya takut untuk kehilangan die...tapi aku cuba untuk melawan perasaan tuh...yang penting...aku tak pernah berpura-pura ngan die...tuhan ja tahu betapa aku sayang die sangat-sangat...aq tak berharap apa-apa dalam perhubungan ini...bukan tak nak berharap...taku kecewa ja...mesti kowang pernah rasa kecewa tuh macam mana kan...so,mesti la kowang berhati-hati...


Aku akan cuba sedaya upaya untuk yang terbaik dalam perhubungan ini...aku harap dan sentiasa berdoa agar hubungan ini kekal hingga ke akhir hayat dengan hendak nya...semoga die tahu betapa sayang nya aku kat die...


Bak kata orang, ... buat apa nak dikejar kalau orang dah tak sudi....aku akan berhenti mengejarnya jika die ada pilihan yang lain...semoga allah akan kuat kan aku jika aku berhadapan dengan situasi macam nieyh.....

Tuesday, September 11, 2012

Sedih bila Terkenang Kembali ;')



assalamualaikum semua.....bila tengok si kawan aq siti najihah update blog...tiba-tiba rasa teringin nak update...hurm...nie nak cita pasal apa yang telah pendam selama nie....dan akhir nya..dapat gak cita kat seseorang...

semenjak tiga (3) thun lepas hingga la sekarang...aq rasa sedih sangat-sangat...dan kecewa...tapi buat masa sekarang nie...aq tak de la kecewa seperti tiga(3) tahun lepas...mengambil masa yang lama untuk aq lupakan dia...bukan senang kan....:)...tapi...aq tak pernah menyesal kerana kenal ngan die...mybe allah bagi ujian tu kat aq....untuk berjumpa ngan orang lain dan pasti lagi mencabar...bila di kenang kembali...semua aq tak leyh lupa...memang sayang tu masih ada lagi....tapi sekarang hanya sayang sebagai kawan...

Bukan mudah untuk seseorang kembali semula pada cinta lama dia...apa-apa pun..aq rasa bersyukur sangat....kerana pernah kenal dia....apa yang berlaku dah menjadi sejarah dalam hidup aq....memang salah aq..kerana terlalu berharap...akhirnya...aq kecewa sangat-sangat...tapi tak pe...dari situ la...aq amik pengajaran untuk dalam sesuatu hubungan tu...

Bukan nya aq jual mahal ke apa....tapi aq tak mudah untuk sayang seseorang...if aq kata sayang sebagai kawan..hanya kawan...tapi bila aq dah kata sayang dan serius ngan orang tu...memang aq akan serius ngan orang tu ja...harap paham...aq tak nak terima seseorang tu sebab kasihan, simpati, atau pun terpaksa...tak kan aq nak tipu perasaan diri aaq sendiri...dan orang yang aq couple tu...xke aq main kan die...

So,aq xnak la macam tu...hati nie...bukan macam baju yang bole ditukar ganti,.....sekali dah calar....pasti akan meninggalkan parut dan mengambil masa yang lama untuk sembuh....begitu juga aq...xkan korang tak pernah alami???...mesti pernah kan...aq dah rasa macam tak nak berharap apa-apa...tapi...mustahil la kan...untuk seseorang tu tak berharap....

Aq akan still berharap tapi tak seperti dulu...bila dah tinggi harapan seseorang terhadap seseorang....bila ia tak jadi seperti yang di harapkan...pasti kecewa tu pada tahap yang tinggi....

Terima Kasih kenalan baru aq...yang sudi dengar selama bertahun-tahun aq simpan selama nie...terima kasih sebab menjadi kawan yang amat saya sayangi dan akan menjadi orang yang terpenting dalam hidup saya...insyaallah...saya tak terlalu mengharap seperti yang pernah cakap sebelum nie...tapi saya tetap ada perasaan berharap tu....then,kalau ada jodoh tak kemana kan....

then kepada kawan-kawan aku... yang dipineng,.... farahwahida, siti Najihah, farahain...aq saya sangat kat korang.....event korang gelar aq budak sombong dulu....aq xpernah kecik aty ngan korang....aq sayang korang...sampai aq mati...

Monday, August 27, 2012

the answer is YESS!!! :*



assalamualaikum...kawan-kawan...nak sambung cerita hari tuh...hah...tapi kowang tengok gambar pown mesti dah tahu kan...wink wink wink.....

nie nak bagi tahu...jawapan nye YESS...hahhhaha...punya la suka aku....bukan senang kot nak buka hati nie...tapi untuk kebaikan...jalan yang baik adalah bersahabat dulu....kenali hati masing-masing kan kan kan??....insyaallah kalau jodoh tak kemana....bertahun lamanya nak bukak...masih tiada yang ikhlas...akhirnya ada jugak...."terima kasih ya allah"....

memang la orang cakap mula-mula ja seronok...lepas tu tak seronok dah....yang menjadi tak seronok nya....sebab...tak jaga hubungan tu baik-baik..tidak ada toleransi n bla,....bla....bla...bukan nak cakap aku nie bagos ke apa....tapi....kiter...sebelom ngan seseorang tu...mesti lah kenal hati die dulu kan....so,berkawan ja la dulu...tak perlu terburu-buru ok...???!!...

insyaallah...aku doa harap sayang, cinta , keikhlasan, kejujuran, dan sebagai nya...akan kekal di hati antara satu sama lain...bukan senang nak jumpa "cinta yang ikhlas nie tau"...hahahahha.......

lagi 1...dalam hubungan...tidak kisah la jauh ke dekat...especially jauh...bukan menjadi penghalang untuk cinta antara satu sama lain...yang penting percaya tu....tapi jangan la 100%....mesti ada rasa sangsi gak...kalau nak kepastian....tanya cara elok ngan pasangan tu...mesti die jawab ngan ikhlas seperti hati die.... ;)......

harap sayang awak kat saya kekal selamanya...amin...hahaha...harap nie....terima kasih sebab hadir jadi kawan saya....insyaallah untuk masa depan jugak... ^^....

cukup kot...cite cinta2 nie...nanti kiter cite len plak yer... bye... :*


Thursday, August 23, 2012

Falling in LOVE..??!

Assalamualaikum dan hye sume....ha...dah lama tak update blog...terasa rindu plak...nak update kali nie..huhuhu....entry kali bukan nak update pasal baju raya, kuih raya, n bla bla bla......kali nie nak update apa yang aku rasa...aku takut  untuk jatuh cinta...tapi kenapa hati rasa semacam ja...tak kan aku “falling in love” kot...ha...tapi tu yang aku rasa skunk nie...tak kan ngan die...bagi aku...dalam bersahabat...salah untuk aku ada perasaan macam tuh...itu akan menjejaskan persahabatan aku...ish...apa aku nak wat nie....hurm2...tak pa la...bia ja pendam perasaan tu...tak payah bagi tahu dia kan3??....huh....jadi buntu jap sebab fikir perasaan aku nieyh....hahahaaha...

Aku sebenarnya nak jaoh kan perasaan tu dari aku...tiba-tiba datang lak perasaan tuh...ish...satu masalah aku datang lagi...grrrrrr....tidak....apa patut aku wat nieyh....kalo pendam lama-lama...nanti jiwa yang merana...kalo cakap nanty takot di tolak....!!



Apa aku nak wat nieyh....??....ada sapa-sapa leyh tolong dak...confuse....patot buang ja perasaan tu..or teruskan..???....aku tak mahu hati aku jadi macam nieyh nanti...


susah nanti aku nak rawat kembali hati aku nanty...aku bukan nya senang nak terima orang dalam hidup aku nie...tapi kalau aku dah sayang...aku tak kan lepas...hahhaaha..jiwang nya aku....sabaq je la....

ok la...dapat jawapan nye nanty...aku update citer baru...kbye....assalamualaikum... ;)

Thursday, August 2, 2012

OUH...BERKECAI HATIKU!!...HANCUR LULUH....TIADA PENGUBAT DAH AIH...

HYE....assalamualaikum....dah lama aih...aku tak update blog aku nieyh...nek berabuk dah...hah...la nie korang tengok tak...title aku....itu la perasaan aku...hati aku bagai di siat-siat.....hancur tak terkata...




KORANG NAMPAK TAK GAMBAR kat atas tuh....itu dia....handfon pecah kan.... nie...blackberry yang aku baru beli...kena langgar ngan keta...mana tak hancur hati aku....nasib bek leyh on...cume skrin ja pecah.....then calar-calar cikit....bateri pown terok....sakit ati betol la...nak tak nak kena hantar pi repair jugak....sedih nyer.....robek hati ku kerana handfon ku dilanggar kereta!!!!....hope kereta tuh rosak kena langgar...huh...jahatnya aku.....(sabaq je la)...dah alang-alang nak pi repair fon..bek aku cari fon baru..kan3??.....mama aku cakap...tu la...pakai lagi handfon sampai 3.....nek nangis aku dengaq mama aku cakap macam tuh...dugaan di bulan puasa.....duit melayang...nasib bek la bulan puasa nieyh...ada wat site income....ada gak la duit kat aku...

dah...malas aku nak cerita panjang-panjang...sakit hati bile mengenang kembali saat-saat blackberry ku dilanggar kereta...

Thursday, July 5, 2012

GEJOLAK HASRAT: hasrat bercinta...


hye2....n assalamualaikum semua....kali nie...entry aku pasal hasrat bercinta....tu dia....aku tahu...semua orang ada hasrat untuk bercinta....macam aku jugak....aku pun ada hasrat untuk bercinta...tapi sebelum tu...aku dan korang semua paham ka apa yang dimaksudkan sebenarnya hasrat bercinta nie??....aku tahu...korang semua mesti tak tahu kan3??...sama la...aku pun tak tahu pada mulanya...then kali nie aku nak share ngan korang semua....

Apakah yang dimaksudkan dengan hasrat bercinta???....


Hasrat bercinta ialah kemahuan ataupun harapan manusia untuk bercinta. Cinta adalah fitrah dan naluri yang ada pada setiap manusia.... ( termasuk aku...kalo tak de perasaan tu...tak normal agaknya..hahahaha)....meyh aku kongsi lagi ngan korang...

Surah Fatir, ayat 11
  " Allah menciptkan kamu dari tanah. Kemudian daripada air mani dan Dia kemudiannya menjadikan kamu berpasangan lelaki dan perempuan. Tidak ada wanita yang mengandung dan melahirkan melainkan dengan pengetahuan dan sekali-kali tidak dipanjangkan umur seorang yang berumur panjang dan tidak pula dikurangi umurnya melainkan sudah ditetapkan dalam kitab lohmahfuz. Sesungguhnya yang demikian itu mudah bagi Allah. "

Surah Ali Imran, ayat 14
  " Dijadikan indah pada pandangan manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak daripada jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah jualah tempat kembali yang baik iaitu syurga. "

Apa Kaitannya surah nie ngan entry kali nie??...nie la aku nak bagi tahu...
Kaitannya hasrat cinta lelaki dan wanita boleh dilihat daripada kata-kata Allah dalam Surah Ali Imran, ayat 14.

Kedua-dua ayat Allah di atas mengatakan pandangan menjadi indah kepada hal-hal seperti wanita, harta dan kedudukan. Pandangan Indah itu menerbitkan hasrat bagi memilikinya. Dapat lah kita katakan hasrat kepada perkarayang indah itu adalah kudrat yang diberikan oleh Allah.

Cinta tidak dapat dilepaskan daripada segi kehidupan walau sekecil manapun. Cinta juga mewarnai segala aktiviti yang dilakukan. Namun, sekiranya cinta menjadi erosak hidup, ini bermakna cinta itu ternoda oleh nafsu syaitan. Masakan tidak, mata ( aku dan korang semua) yang perlu digunakan bagi melihat perkara yang baik-baik, namun kerana nafsu dia memilih melihat yang burukLidah yang perlu mengucapkan kata-kata yang baik dan elok di dengar, namun kerana nafsu, dia mengucapkan hal-hal yang kotor. Kaki yang sepatutnya membawa seluruh anggota badan ke tempat yang baik-baik, akibat hasutan nafsu, membawa seluruh anggota badan ke tempat-tempat yang kotor dan penuh maksiat. Pendek kata, cinta yang tidak di hargai dengan wajar mampu bertukar menjadi hasrat yang selalu terdorong ke arah maksiat.

Maaf kalau entry aku kali nie...menyebabkan ada yang terasa hati...aku hanya menulis apa yang aku rasa dan berdasarkan surah yang aku baca...aku sekadarnya hanya mahu berkongsi.... tak larat lagi aku nak menaip panjang-panjang....nanti kan next enrty aku... :)